Sproszkowana korzeniówka





To moja wersja przyprawy korzennej, tzw piernikowej, której używam nie tylko do tego świątecznego ciacha. Do kawy również pasuje idealnie! Świeżo zmielone składniki, aż kręcą w nosie nadmiarem aromatu. Po prostu uwielbiam!

Składniki:


  • 50g kory cynamonu
  • 15g całych goździków
  • 15g kardamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 10g ziela angielskiego
  • 10g ziaren pieprzu czarnego
  • 5g gwiazdek anyżowych
  • 20g sproszkowanego imbiru
  • 10g sproszkowanej gałki muszkatołowej


  • Przygotowanie:
    Chyba nie ma co zbytnio nad tym filozofować. Zmielić wszystko razem na proszek i zamknąć w szczelnym pojemniku.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.