Spaghetti Vongole




Są takie chwile, gdy nie mamy czasu na przygotowywanie wydumanych dań, a mamy ochotę na coś specjalnego.

Składniki:
  • makaron spaghetti
  • 1/2 kg małży białych
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • garść świeżego oregano
  • olej rzepakowy aromatyzowany np. chili
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • szklanka wina różowego
  • szklanka świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:
Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Od momentu wrzucenia makaronu do wody możemy się zająć przygotowaniem sosu. Na patelni rozgrzewamy olej (dobrze mieć aromatyzowany np. chili, jeśli nie - to dodajmy świeże na patelnię). Wrzucamy także pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wsypujemy natkę pietruszki i pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki. Wrzucamy oczyszczone małże i zalewamy szklanką wina. Przykrywamy pokrywką na ok 3 minutki. Makaron powinien już być gotowy. Odcedzamy i zaglądamy do małży. Powinny się już otworzyć. Gdy to już nastąpi odkrywamy i chwilę pozwalamy im odparować, by wino się zredukowało. Wrzucamy makaron i z minutę pozwalamy mu nasiąknąć sosem. Przekładamy na talerz. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy jeszcze odrobiną natki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.