Składniki na 5 lizaków:
- 2 plastry ananasa
- 100 ml zalewy ananasowej
- łyżeczka miodu
- 3-4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych
- 1 cm świeżego imbiru
- łyżka powideł śliwkowych
- kakao instant do posypania
W rondelku rozpuszczamy miód z syropem/zalewą z ananasa. Redukujemy do gęstego syropu i dodajemy płatki ryżowe. Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy ją rondelka razem z powidłami śliwkowymi i czekamy chwilkę. Masa musi być zwarta, by dobrze trzymała się w foremkach do lizaków lodowych. Imbir obieramy siekamy w drobną kosteczkę. Mieszamy razem zostawiając odrobinę do dekoracji. Ostudzoną masę przekładamy do foremek i mrozimy. 3 godziny powinny wystarczyć jako minimalny czas. Wyjęte z foremki obsypujemy kakao i odrobiną imbiru.
genialna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuję : )
Usuń