Gofry belgijskie




Składniki:
50 g masła
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki melasy
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g mąki pszennej
ok 10 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Mleko powinno być wystarczająco ciepłe, by mogło się w nim rozpuścić masło. Dodawać najpierw płynne składniki, następnie wkruszyć drożdże i wymieszać trzepaczką, a na końcu wsypać przesianą mąkę. Dobrze połączyć, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia lub na noc do lodówki, co jest idealnym pomysłem na szybkie i pyszne śniadanie! 
Ciasto spokojnie powinno podwoić swoją objętość.

Co do gofrownicy, to najlepiej posiadać taką, która ma minimum 1200W, ale trudno taką dostać, a jeszcze lepiej gdy dodatkowo ciężka. Sama posiadam tylko wersję 700W z tych "nowoczesnych" i mimo to, te akurat gofry się w niej udały, ale!, tak jest ale..by były chrupiące polecam nakładać małe porcje ciasta, takie jak na zdjęciu powyżej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.