Gulasz z żołądków kurczęcych





Podroby - to temat dość drażliwy. Dla niektórych nic nadzwyczajnego, a innych sama nazwa mierzi. A jak jest u Was? Gulasz z żołądków pamiętam z dzieciństwa. Czasem pojawiał się na obiad. Bardzo dawno ich nie było w moim menu, dlatego pora przypomnieć sobie o tym daniu! A może to pora na przełamanie się i spróbowanie czegoś nowego?

Składniki:
Żołądki kurczęce 500 g (dla 4 osób)
Sól, pieprz
Papryka mielona słodka
Czosnek suszony
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Woda

Przygotowanie:
Należy dokładnie oczyścić podroby i pokroić je na mniejsze części, wtedy szybciej się zrobią. Używam garnków grubodennych, więc nie obawiam się przypaleń. Pokrojone żołądki wrzucam do garnka i dodaję odrobinę oleju i chwilę podsmażam, albo od razu dodaję wody i duszę pod przykryciem aż do miękkości. Dodaję sól i pieprz.


Mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną w stosunku 2:1 rozprowadzam w zimnej wodzie, a następnie dolewam przez sitko, bo zawsze jakieś grudki mogą zostać. Dodaję przyprawy. Doprowadzam do wrzenia. I gotowe.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.