Wędzone filety z makreli



Zalewa:


  • 50 g soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • ok 10 ziaren kolendry


  • Przygotowanie:
    Ryby należy oczyścić i wypatroszyć. Polecam od razu filetować.


    Solankę zagotować z przyprawami by ich aromat przeniknął do wody (przyprawy dobrze wcześniej rozgnieść w moździerzu). Ostudzić i zalać filety na 6 - 12 godzin (zależy od wielkości). Następnie wyjąć, przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i kładziemy na kratce do ocieknięcia i wysuszenia.


    Ryba będzie gotowa, gdy jej skóra stanie się lśniąca. Następnie układamy filety na półkach wędzarni i dodatkowo osuszamy około 30 minut w temperaturze 50 stopni. Kolejnym etapem jest włączenie generatora dymu i podniesienie temperatury o 5 stopni. Tak wędzimy przez 2 godziny. Na koniec znów podwyższamy temperaturę o 10 stopni i zostawiamy na 20 minut (w dymie).


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.