Zupa ze szpinakiem i klopsikami



Co dobrego dziś na obiad? To chyba dość często zadawane pytanie. Każdemu nudzą się klasyki, które powtarza w swojej kuchni, asekurując się tym, że wszystkim zawsze smakuje i 

Składniki:
500 g mielonego fileta z indyka
świeży tymianek
1 sucha bułka pszenna
1 jajko
pół szklanki mleka
1 duża cebula
puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 - 3 ziemniaki
opakowanie szpinaku "baby" (250 g)
sól, pieprz, czosnek granulowany
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Suchą bułkę pszenną moczymy w mleku, tak aby zmiękła. Mięso mielone doprawiamy tymiankiem, solą, odciśniętą bułą, czosnkiem i wbijamy jajko. Wyrabiamy masę. By pulpeciki się nam dobrze wyrabiały, polecam formować je mokrymi dłońmi.


W docelowym garnku przesmażamy cebulkę i przyprawy. Wlewamy mleko kokosowe i dolewamy drugie tyle przegotowanej wody. Do gotującego się mleka wrzucamy pojedynczo pulpeciki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Gdy wszystkie pulpeciki wylądują już w garnku, to dodajemy opakowanie szpinaku. Pamiętajmy, by zwrócić uwagę, czy był on wcześniej myty. Jeśli przeszkadzają Wam zbyt duże jego liście, to spokojnie możecie go poszatkować. Ja  lubię jeszcze grzyby mun, zatem dodałam garstkę. Gotuję na wolnym ogniu, a pod koniec dodaję ugotowane uprzednio ziemniaki.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Lubię szpinak ale jeszcze nigdy nie probowalam takiej zupy. Może kiedyś sprobuje ale bez grzybów, bo nie przepadam za nimi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam klopsiki! Bardzo ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.