Kulanki gruszkowe

Nie ma to jak dobra grucha! A jeszcze w towarzystwie dorodnego ziemniaczka, to już bajka z happy-endem. Ważna jest jakość naszego jadła. Tak jak to ma miejsce w przypadku Czerwonego Kogucika -  Roter Hahn, czyli Związku Farmerów Południowego Tyrolu. Sielsko i swojsko - tak jak lubię!

Składniki na ciasto
400g ziemniaków
180g mąki orkiszowej
50g masła
4 łyżki kaszy manny
3 jajka
sól

Składniki na farsz
1-2 gruszki
cukier

Składniki na sos
1 gruszka
kilka listków melisy
2 łyżeczki soku z cytryny
oliwa/olej
cynamon do smaku
otarta skórka z cytryny

Przygotowanie
Przecisnąć przez praskę ugotowane, ciepłe ziemniaki. Dodać do nich resztę składników (masło dobrze sobie rozpuścić) i wyrobić ciasto. Obsypać mąką i przykryć np. miską.  Gruszki obrać i usunąć środek z pestkami. Pokroić na kawałki. Zagotować i osolić wodę. Odkrajać kawałeczki ciasta i formować z nich placuszki, na środek których nakładamy kawałek gruszki i obsypujemy cukrem. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Wrzucamy do gotującej się wody i czekamy aż wypłyną. Gotujemy 5-10 min. W tzw. między czasie do rondelka w wlewamy trochę oliwy/oleju i wsypujemy pokrojone na kawałki gruszki. Smażymy do miękkości. Dosypujemy cynamon i dodajemy sok z cytryny. Blenderujemy a następnie dodajemy pokrojone w paski listki melisy. Doprowadzamy do wrzenia a następnie podajemy razem z naszymi Kulankami. By danie było Ą i Ę posypujemy skórką z cytryny i szamamy póki ciepłe!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.