Wybuchowa pinacolada














Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 5 ml aromatu arakowego
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą pianę - pod koniec wsypać kakao. Dodać przesiane i zmieszane ze sobą suche składniki i miksować dalej. Na koniec dolać aromatu i gotowe. Dużą blaszkę prostokątną (20/40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkoptową masę. Piec w nagrzanym piekarniku ok.180 stopni, do suchego patyczka (ok.30 min).

Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego
  • butelka soku z grejpfruta (225 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 cukru
  • kostka masła/margaryny
Wodę połączyć z sokiem i zagotować. Uprzednio odlewając z pół szklanki by rozpuścić w nim budyń. Rozpuścić w cieczy cukier i ugotować budyń. Następnie tłuszcz rozetrzeć mikserem i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Jeśli masa nie jest wystarczająco dla nas słodka, można dosypać cukru pudru.

Masa śmietankowa:
  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekolada gorzka 70% lub więcej
  • owoc granatu
  • 1-2 łyżeczki żelatyny lub opakowanie śmietan-fixu
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i żelatyną. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać ze śmietaną. Około pół tabliczki. Granat obrać i dodać z połowę owocu do śmietanki.

Wykonanie ostateczne:
Biszkopt można zmoczyć sokiem z grejpfruta lub herbatą owocową. Nałożyć masę budyniową i poukładać na niej kawałki ananasa. Można równie dobrze wymieszać go z masą. Następnie przykryć warstwą herbatników również skropionych herbatką/sokiem. Przykryć warstwą śmietanki. Dodatkowo zetrzeć jeszcze trochę czekolady i obsypać pozostałym granatem i/lub ananasem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.




1 komentarz:

  1. Najbardziej podobał mi się budyń: ) Od tego przepisu chyba zmienię o nim zdanie i jako samodzielne danie też będzie robione na soku : )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.