Wiosenne kwiecie



Składniki na ciastka:
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 60 g cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 8 łyżeczek kawy
  • 150 g zimnego masła

Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy razem, a następnie dodajemy resztę i wyrabiamy ciasto, aż wszystko uzyska jednolitą strukturę. Co do kawy, to jest to u mnie mocna kawa rozpuszczalna schłodzona/zmrożona w zamrażalce. Bo o płyn tu chodzi moi drodzy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na przynajmniej 30 minut leżakowania do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy podsypując mąką jak najcieniej się da i wykrawamy z niego ciasteczka (kwiatki, gwiazdki), które następnie wkładamy do formy cupcakes. Założeniem jest, że będą to ciasteczka na jeden ząbek. Oczywiście jeśli nie mamy takiej formy, to większe też możemy zrobić, ale sądzę, że nie będą już tak urocze. To teraz nastawiamy piekarnik na 170-180 stopni, góra-dół i wkładamy wykrojone ciasteczka do formy cupcake's wciskając je paluchem, by faktycznie przypominały kwiat. Pieczemy ok 15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Składniki na masę:
  • serek mascarpone mały
  • kremówka 30-36% 500ml
  • 1-2 cytryny
  • 250 g cukru do wypieków
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych

Przygotowanie:
Ubijamy kremówkę, pamiętając by była dobrze schłodzona. Dodajemy serek i dalej miksujemy. Dosypujemy stopniowo cukier. Następnie wymyte cytryny ścieramy na tarce (skórka posłuży do dekoracji) i wyciskamy z nich sok, który również dolewamy do kremu. Pamiętajmy, by co jakiś czas spróbować kremu, czy nie jest za kwaśny lub za słodki. Na koniec dosypujemy wiórki i mieszamy łychą. Gdy się ładnie wszystko połączy i w smaku będzie nam odpowiadać, to wstawiamy do lodówki na ok 20-30 min, co pozwoli wiórkom zmięknąć.
Dodatkowo potrzeba nam będzie czekolada do zdobienia lub polewa, którą zwieńczymy nasze kwieciste dzieło.
Co teraz? Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy środki naszych ciastek. Następnie polewamy czekoladą/polewą i obsypujemy skórką z cytryny.
I gotowe! Ładne i na jeden ząbek!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.