Pollo brazyliano


Składniki:
8-10 kawałków kurczaka
1 papryka czerwona
2-3 pomidory
puszka brzoskwiń w lekkim syropie
50 ml octu jabłkowego
50 ml cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki sosu Worcester
łyżka ulubionej musztardy
sól i pieprz
natka kolendry
kilka czerwonych ziemniaków ugotowanych w mundurkach.

 Przygotowanie:
Kurczaka umyć, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Polać oliwą i upiec w żaroodpornym naczyniu. Cukier, ocet i mąkę gotować do momentu uzyskania przezroczystości. Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki, a sam syrop dodać do garnka z cukrem. Wymieszać i dodać musztardę. Gdy kurczak już będzie gotowy, wsypać na wierzch pokrojoną paprykę, pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki) oraz brzoskwinie, a następnie zalać przygotowanym sosem. Całość powinna się jeszcze piec z 20 minut. Ja proponuję podawać z czerwonymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale z czerwonym czy brązowym ryżem również smakuje wyśmienicie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.