Beza Pavlovej w przaśniej letniej sukience











Przepis na samą bezę znajdziecie w poprzednim wpisie. Teraz czas na kolejny krok. A mianowicie, co położyć na tej naszej bezie. Przedstawiam moją wersję. Beza, sos z mango, śmietanka z mascarpone i owoce sezonowe: wiśnie, maliny, jagody. Niezła zabawa i powiem szczerze i nieskromnie - smak obłędny!




Składniki:
Mango
Śmietanka kremówka 30% - 300ml
Serek mascarpone - 125g
Napój kokosowy z cząstkami kokosa - 50ml
Maliny, wiśnie, jagody
Kilka liści mięty

Przygotowanie:
Mango obrać i wypestkować, a następnie zblenderować razem z napojem kokosowym. Śmietankę ubić, pamiętając by była mocno schłodzona, bo inaczej może być ciężko. Dodać do niej serek mascarpone i zmiksować. Pozostałe owoce umyć i osuszyć.

Teraz czas na zabawę. Na bezę wykładamy bitą śmietanę i robimy w niej zagłębienie, do którego wlewamy mus z mango. Tyle ile nam się zmieści. Staramy się zakryć to miejsce śmietaną i układamy na wierzchu owoce.



Krojąc Pavlową sos mango powinien wypływać ze środka - ot taka mała ekstrawagancja. A z racji tego, że dość dużo musu nam powstało, to polecam dodatkowo polać nim każdy kawałek ukrojonej bezy.


3 komentarze:

  1. Ale piękna! Wygląda jak niebo w gębie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie. Jak mi wyszło, to Tobie się też uda. I przy tym fajna zabawa.

      Usuń
  2. Jaki ładny i letni deser :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.