Sproszkowana korzeniówka, czyli przyprawa do piernika












To moja wersja przyprawy korzennej, tzw piernikowej, której używam nie tylko do tego świątecznego ciacha. Do kawy również pasuje idealnie! Świeżo zmielone składniki, aż kręcą w nosie nadmiarem aromatu. Po prostu uwielbiam!

Składniki:
  • 50g kory cynamonu
  • 15g całych goździków
  • 15g kardamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 10g ziela angielskiego
  • 10g ziaren pieprzu czarnego
  • 5g gwiazdek anyżowych
  • 20g sproszkowanego imbiru
  • 10g sproszkowanej gałki muszkatołowej


  • Przygotowanie:
    Należy dokładnie odmierzyć wyżej podane składniki, a następnie zmielić razem na proszek i zamknąć w szczelnym pojemniku, by nie uleciał aromat. Przyprawy powstaje dość sporo, tak że starczy na przygotowanie dużej blachy piernika, ciastek korzennych a i do zimowej kawy jeszcze się ostanie.





    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.