Mleczna kanapka

Kiedy masz ochotę na coś dobrego, a w sklepiku szkolnym tylko woda i jabłka. Rodzice widzą, co smaczne i zdrowe, więc na pewno ich przekonasz do mlecznej kanapki. A jeszcze jak sami będą mieli smaczny kąsek w pracy, to zapewniam, że na stałe wpisze się do Waszego menu. Zatem spróbujcie!

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 5 ml aromatu pomarańczowego


  • Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać kolejno żółtka ciągle miksując i stopniowo wsypując cukier i aromat. Suche składniki wymieszać razem i dodawać przesiewając bezpośrednio. Wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem. Piec do suchego patyczka w temperaturze 170-180 stopni przez około 20-30 minut. Wyjąć i przełożyć na kratkę studzącą. Podzielić na dwa blaty.


    Krem:

  • pół litra mleka
  • tabliczka białej czekolady
  • łyżka ulubionego miodu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka margaryny


  • Odlać trochę mleka, a resztę zagotować i do gotującego się wrzucać czekoladę. Rozpuszczać i wlać zimne wraz z wymieszaną w nim mąką. Powstaje budyniowa masa, którą trzeba chwilę podgrzewać na małym ogniu, uważając by jej nie przypalić. Odstawić do ostudzenia. Margaryna powinna być miękka. Należy ją zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać do niej miodek i ciągle miksując powstałą budyniową masę. 


    Dodatkowo:

  • pokruszone wafelki
  • ulubione orzechy
  • wiórki kokosowe


  • Wiórki kokosowe można dodać wcześniej do masy jak i również posiekane orzechy. W ten sposób zapobiegniemy rozwarstwieniu kanapki. Hońka wysypała tak, jak widać na zdjęciu poniżej. Wiórki kokosowe, pokruszone rurki waflowe i migdały w płatkach, albowiem innych orzechów nie miała na składzie. Mimo, to gdzieś się one schowały. : ) Znakomicie sprawdzają się orzechy włoskie, które zawierają znaczne ilości witamin (wit. E oraz z grupy B) i stanowią dobre źródło węglowodanów. Nie zapominajmy również o solach mineralnych (potas, fosfor i magnez).


    Teraz przekładamy pierwszy blat biszkoptowy naszą masą i przykrywamy drugim. Nasza kanapka musi się schłodzić, zatem chowamy ją do lodówki. Jest to doskonała propozycja na drugie śniadanie, które łatwo można spakować do tornistra, ale i jako pierwsze sprawdzi się wyśmienicie wraz ze szklanką świeżego soku.



    Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są smakowe, zdrowe i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania na wszystkich szczeblach. Od kosteczki po komórkę nerwową. A przez to, że występuje w tylu postaciach, to łatwo i warto włączyć go do każdego posiłku. 


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.