Kaszana ĄĘ


 Kaszanka w prasowanej słoninie z karmelizowanymi jabłkami i cebulą na puree ziemniaczano-orzechowym

Gdy się człowiek nudzi, chce sobie dogodzić, a w domu tylko smutna kaszana, to powstają właśnie takie dania.


Składniki:
- kaszanka z kaszy jęczmiennej z podrobami,
- słonina prasowana w plastrach,
- jabłka kwaśne,
- cebula,
- syrop klonowy,
- laska cynamonu,
- chilli w płatkach

Puree:
- ugotowane ziemniaki
- masło
- orzechy włoskie mielone i 3-4 sztuki pokrojonych
- łyżka oliwy truflowej

Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przecedzić i przecisnąć przez praskę (100 gram ugotowanych ziemniaków powinno przypadać na jedną osobę), dodać masło (gdy mamy 4 osoby, używamy 100 g masła) i mielone orzechy włoskie (łyżka na osobę). Delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji jednocześnie dolewając aromatyzowaną oliwę.

Kaszankę owinąć w lekko nachodzące na siebie cieniutkie plastry słoniny. Smażyć na suchej patelni do momentu zarumienienia się. Uważać, by temperatura nie była zbyt szybko wysoka, bo wtedy kaszanka nam pęknie. Następnie odłożyć ją w ciepłe miejsce, a na tej samej patelni karmelizować miodem cebulę pokrojoną w piórka i jabłko pokrojone w talarki. Jedno jabłko przypada na jedną osobę - tak samo, jak i jedna kaszanka na jedną osobę.

Najpierw nasypać odrobinę płatków chilli (około łyżeczki) i wrzucić laskę cynamonu. Gdy temperatura będzie odpowiednia i poczujemy przyprawy, wtedy dopiero wrzucamy cebulę i jabłko. Po chwili wlewamy łyżkę syropu klonowego. Całość powinna pokryć się glazurą.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.