Mangowe lody z jeżynami



Składniki:
3 żółtka
500 ml śmietany kremówki
100 g cukru pudru
łyżka ekstraktu z wanilii
250 g jeżyn
dojrzałe mango
świeże wiórki kokosowe
3 suche, małe bezy



Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę w garnku, na którego wierzch stawiamy pasującą miseczkę. Ubijamy w ten sposób żółtka z cukrem pudrem, do czasu uzyskania puszystej, jasnożółtej masy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Dojrzałe mango obieramy i pozbawiamy pestki. Wrzucamy do blendera i miksujemy z dodatkiem ekstraktu z wanilii. Ze świeżego kokosa wycinamy garść wiórek. Śmiało możemy to zrobić nożem, później ewentualnie grubsze kawałki pokroić drobniej.  Jeżyny dokładnie myjemy i osuszamy np. ręcznikiem papierowym. Jeśli są mrożone - to jeden krok mamy z głowy. Wystudzoną masę jajeczną łączymy z musem z mango i ubitą kremówką. Do foremki wyłożonej folią spożywczą wylewamy połowę masy, na której układamy owoce i wiórki. Zalewamy resztą. Kruszymy bezy i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 - 3 godziny.
















1 komentarz:

  1. no powiem Ci, że mnie zatkało.
    Takie lody w sklepie musiałyby kosztować majątek ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.