Pierogi z owocami - jagodami



Składniki:
świeże lub mrożone jagody*
cukier (2 - 3 łyżki)
2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
500 g mąki pszennej
1 jajko
mleko
woda
sól



Przygotowanie:
Mąkę przesiać, odrobinę posolić i zrobić w niej dołek, do którego wbijamy jajko. Ja robię bezpośrednio na blacie, ale równie dobrze można ciasto wyrabiać w misce.  Następnie stopniowo dolewam wymieszanej ciepłej wody z mlekiem. Nie za gorącej. I wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywam ściereczką i zostawiam, by odpoczęło z 15 minut.

W tym czasie jagody, jeśli nie są mrożone, dokładnie myję i zasypuję cukrem. Przed samym lepieniem pierożków dodaję mąkę ziemniaczaną, dobrze przesiewać ją bezpośrednio na jagody. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej spójne. Ugotowane pierogi u mnie jada się z kwaśną śmietaną czy gęstym jogurtem i odrobiną cukru.

*Lepiej używać owoców świeżych, gdyż mrożone mają znacznie więcej wody i ich struktura jest odmienna. Sposób przyrządzania pozostaje ten sam, czy to truskawki, wiśnie, brzoskwinie a może maliny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.