Zupa krem z kalafiora i batatów




Składniki
kalafior
bataty
pestki dyni
bulion warzywny lub warzywno-mięsny*
słodki sos chilli*
mięso z rosołu*
gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
Kalafior i bataty (użyłam jednej główki kalafiora i jednego, większego batata) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - razem. Odcedzamy i zostawiamy na trochę do ostygnięcia. Następnie wrzucamy do malaksera, blendera czy po prostu przecieramy przez sitko i łączymy w jednolitą, żółciótką masę. Jeśli uważamy, że jest za gęsta, to dolewamy odrobinę bulionu, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Doprawiamy odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.  Podajemy ciepłe z odrobiną pestek z dyni i jak u mnie z kawałkami mięsa z bulionu, albowiem zupa stanowiła cały obiad. Jako, że jestem ostatnio fanką sosu chilli, to również dodałam go do mojej zupy, przez co była bardziej pikantna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.