Sałatka z opuncją i wędzonymi małżami



Składniki:
sałata lodowa
opuncja
małże wędzone
cebula szalotka
pomidor malinowy
fasola czerwona konserwowa
koper świeży
ser mozzarella z zalewy



Przygotowanie:
Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Uważajcie na opuncję, bo bestia jest kolczysta. Należy ją obrać ze skórki, uważając właśnie na te kolce, by nam nie wpadły do sałatki. To będzie najcięższa robota przy tej sałatce. Resztę kroimy wg uznania. Fasolę zawsze odcedzam z zalewy i przelewam wrzątkiem. Jako, że małże są zazwyczaj w oleju, to ten olej zużywam do sałatki. Już więcej przypraw poza świeżym koperkiem nie potrzebuję. Dobrze wymieszać i można jeść od razu, albo dać jej chwilę na "przegryzienie się".

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.