Schabowy. Kotlet schabowy.
Składniki:
Schab bez kości
jajko
mąka pszenna
papryka słodka suszona
czosnek suszony
sól i pieprz
cebula i olej
Niedzielny schabowy z surówką i ziemniorami, czy z mizerią? Typowy polski obiad, prawda? Każda aspirująca kura domowa powinna wiedzieć jak się do tego zabrać. Niby nic trudnego - usmażyć kotleta. Każdy potrafi. Naprawdę każdy. A może nie? Nie ma co się wstydzić. Wystarczy kupić kawałek schabu. Z kością lub bez. W przypadku kościstej sztuki. Kość odkroisz i zamrozisz - będzie na bulion pod krupnik lub grzybową. Oczywiście w dzisiejszych czasach nie trzeba tego robić. Można kupić już, gotowe do usmażenia kotlety. Rozbite przez maszynkę, gotowe do obróbki cieplnej.
Przygotowanie:
Wersja obrazkowa całej, jakże skomplikowanej procedury, widoczna poniżej. Postępuj zgodnie ze wskazówkami widocznymi na rycinie, a sukces gwarantowany. A zatem posól mięso, obtocz w mące z przyprawami, zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Tak opanierowany kotlet, smaż aż do zrumienienia z obu stron. Nim obrócisz delikwenta na drugą stronę, wkrój trochę cebuli, niech się smaży razem z nimi. Jej aromat przejdzie do tłuszczu, a następnie do Waszego kotleta.
Zapewne każdy widział jak jego mama lub babcia robiła take kotlety. Nasz narodowy klasyk obiadowy. I zapewne w wielu domach robi się je ciut inaczej. Jedni mogą łączyć bułkę tartą z mąką już na wstępie. Inni użyją innych przypraw i zwieszają je z jajkiem. Czasem też właśnie namoczone w przyprawionym, rozkłóconym jajku mięso leżakuje przez noc w lodówce. Ile domów - tyle historii, a to tylko jeden kotlet. A co dopiero się dzieje z bigosem? Tu dopiero jest sposobów tysiące.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.