Zupa krem z dyni z orientalnym mango
Gęsta, niezwykle aromatyczna zupa. Pyszna propozycja na chłodniejsze dni. Dzięki nieco pikantnemu chutney z mango jej smak zyskał nowy wymiar!
Składniki:
bataty
dynia piżmowa
chutney z mango
gałka muszkatołowa
cebula szalotka
olej roślinny
ziarna czarnuszki
sól morska gruboziarnista
woda
Przygotowanie:
Proporcje dyni do batatów zależą od nas. Ja wybrałam 2:1. Czyli mój batat był dwa razy mniejszy niż moja dynia. Oba obrane i pokrojone w kostkę ugotowałam na parze do miękkości. Następnie dość grubo posiekaną szalotkę podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej dwie łyżki stołowe chutney z mango, a następnie ugotowaną dynię i bataty. Całość zarumieniamy i zostawiamy do wystudzenia.
W malakserze doprawiamy wszystko odrobiną soli i świeżo startą gałką muszkatołową (z pół łyżeczki). Miksujemy dolewając odrobinę wody, by uzyskać zadowalającą nas gęstość. Przed spożyciem podgrzewamy intensywnie mieszając i posypujemy odrobiną ziaren czarnuszki bezpośrednio na talerzu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawy przepis znałam połączenie dyni z batatami, ale nie wiedziałam, że można dodać mango. Na pewno go wypróbuje. Ogółem na tej stronie bardzo dużo oryginalnych przepisów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń