Zupa krem z dyni z orientalnym mango



Gęsta, niezwykle aromatyczna zupa. Pyszna propozycja na chłodniejsze dni. Dzięki nieco pikantnemu chutney z mango jej smak zyskał nowy wymiar!

Składniki:
bataty
dynia piżmowa
chutney z mango
gałka muszkatołowa
cebula szalotka
olej roślinny
ziarna czarnuszki
sól morska gruboziarnista
woda

Przygotowanie:
Proporcje dyni do batatów zależą od nas. Ja wybrałam 2:1. Czyli mój batat był dwa razy mniejszy niż moja dynia. Oba obrane i pokrojone w kostkę ugotowałam na parze do miękkości. Następnie dość grubo posiekaną szalotkę podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej dwie łyżki stołowe chutney z mango, a następnie ugotowaną dynię i bataty. Całość zarumieniamy i zostawiamy do wystudzenia.


W malakserze doprawiamy wszystko odrobiną soli i świeżo startą gałką muszkatołową (z pół łyżeczki). Miksujemy dolewając odrobinę wody, by uzyskać zadowalającą nas gęstość. Przed spożyciem podgrzewamy intensywnie mieszając i posypujemy odrobiną ziaren czarnuszki bezpośrednio na talerzu.


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis znałam połączenie dyni z batatami, ale nie wiedziałam, że można dodać mango. Na pewno go wypróbuje. Ogółem na tej stronie bardzo dużo oryginalnych przepisów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.