Sałata rzymska z mango i pstrągiem



Dla tęskniących za słonecznym i ciepłym Latem, odrobina koloru na talerzu. Pyszna sałatka na pewno rozświetli ponure dni Zimy. Jakoś trzeba przetrwać do Wiosny. 

Składniki:
2 główki sałaty rzymskiej
1 mango
2 filety z pstrąga
1/4 melona
1/2 słoiczka kaparów z zalewy
1-2 pomidory malinowe
3-4 papryczki kolorowe mini
kilka plastrów polędwicy wędzonej
sól, pieprz

Sos:
3 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
5- 6 łyżek ulubionego oleju roślinnego


Przygotowanie:
Sałatę dokładnie umyć i porwać na mniejsze kawałki. Filety z pstrąga osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć solą i pieprzem (można skropić także sokiem z cytryny). Ugotować na parze lub podpiec w piekarniku. Surową polędwicę pokroić w mniejsze plasterki i przesmażyć na suchej patelni. Mango, melon i pomidory pokroić w kostkę. 

Czas na sos. Ja mam zawsze pod ręką słoik, w którym mieszam wszystkie składniki do sosów sałatkowych. I także się stało w tym przypadku. Jako, że mam też słabość do oliw i olejów, to wykorzystałam ich kilka i powstała niezwykła mieszanka oleju rydzowego, lnianego i z oliwek. W końcu żyje się raz. Dokładnie mieszam sałatkę, by sos połączył wszystkie składniki razem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.