Orkiszki cieciorkowe




Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki orkiszowej,
  • suszona mięta,
  • 1 jajko,
  • ciepła woda.


Farsz:

  • szklanka ugotowanej cieciorki,
  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
  • 1 ugotowany ziemniak,
  • 1 podsmażona, pokrojona w kostkę cebula,
  • 125g serka ricotta,
  • świeża bazylia,
  • zioła dalmatyńskie,
  • granulowany czosnek,
  • sól.


Przygotowanie:
Zagnieść cisto z podanych składników. Przykryć i zająć się przygotowywaniem farszu. Dzień wcześniej możemy namoczyć cieciorkę i soczewicę, ale jeśli jesteśmy wygodniccy możemy użyć gotowych zapuszkowanych produktów. Połączyć wszystko razem, zblederować lub zmielić na jednolitą masę. Część cieciorki możemy zostawić w całości. Doprawić ziołami do smaku. Uformowane pierogi wrzucić do osolonej gotującej się wody. Jako,że zostało mi jeszcze trochę jarmużu, to proponuję poddusić go na patelni z odrobiną soli i podać z pierogsami okraszonymi ulubioną oliwą.


2 komentarze:

  1. Apetyczny szczypiorek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za udział w akcji i dodanie przepisów :) Wklej na bloga banerek akcji a zaakceptuję wpisy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.