Herbaciany naked cake




Moja propozycja na tegoroczną Wielkanoc, dla tych wszystkich którzy bez herbaty nie wyobrażają sobie codzienności, a jednocześnie uwielbiają mango. Jeśli lubisz wypieki z ich smakiem i nie jest dla Ciebie zbytnią przesadą popić go filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, to serdecznie polecam Ci spróbować tego tortu. Czyż nie jest to idealne połączenie? Smacznego!

Biszkopt:
4 jajka
200 g mielonych orzechów włoskich
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kaszy manny

Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 170 stopni. Następnie rozdziel żółtka od białek, a suche składniki wymieszaj razem. Żółtka ubij z cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok 35 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść z wysokości ok 50 cm, a następnie włóż go z powrotem do piekarnika i studź przy uchylonych drzwiczkach. Dopiero, gdy wystygnie wyjmij z tortownicy i podziel na dwa blaty.



Mus mango:
1 mango
2 płatki żelatyny

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Mango obieramy i blendujemy. Następnie odrobinę musu podgrzewamy z odciśniętą żelatyną i doprowadzamy ją do rozpuszczenia.


Poncz herbaciany:
szklanka wody
3-5 torebek herbaty Irish Cream TEEKANE

Herbatę zaparzamy w szklance ok 10 minut. Część używamy do kremu, a  resztę zużywamy do nasączenia biszkoptu.



Krem herbaciany:
2 tabliczki białej czekolady
100 ml naparu herbacianego*
3 płatki żelatyny
400 ml kremówki (30-36%)

Rozpuszczamy czekoladę w naparze z herbaty. Jeśli pozostają nierozpuszczone kawałki, to śmiało możemy je podgrzać w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, aż zmięknie i rozpuszczamy w dodatkowej porcji naparu herbacianego. Dopiero wtedy łączymy z czekoladą. Studzimy i łączymy z ubitą śmietaną.


Nasączony blat biszkoptu po jego zewnętrznej stronie pokrywamy warstwą kremu herbacianego, a środek musem z mango (jeśli zbyt nam stężał, to chwilkę podgrzejmy). Przykrywamy drugim biszkoptem i dekorujemy wierzch, ponownie kremem herbacianym.



4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Mus z mango to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za tortami,ale tego bym chętnie spróbowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jeśli tylko choć trochę lubisz mango i herbatę ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook, Instagram czy Pinterest. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.