Migdałówka






Składniki:
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 300 g mięsa drobiowego (np.filet)
  • 100 g marchewki (może być mrożona mini)
  • 100 g blanszowanych migdałów bez skórki
  • 3 jajka kurze ugotowane na twardo
  • 3-5 ząbków czosnku polskiego
  • sól, pieprz, świeża kolendra

Przygotowanie:

Bulion/wywar drobiowy przygotować wg swojego sposobu,ale używając zawczasu mięso drobiowe, które później wykorzystamy jako składnik zupy. Przecedzić wywar, by mieć ok 2 litrów płynu, mięso odłożyć do wystygnięcia, by było łatwiej pokroić je w kawałki. Odlewamy sobie szklankę bulionu, w której zmiksujemy migdały i żółtka z ugotowanych wcześniej jajek. Do bulionu wyciskamy czosnek i dodajemy mrożone mini marcheweczki. Gotujemy ok 10 min. Dolewamy zmiksowane migdały i kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania oraz dodajemy pokrojone białko. Chwilę gotujemy. Gotową zupę, przelaną na talerz posypujemy świeżą kolendrą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.