Jaglane pulpety z jarmużem na owocowej chmurze

Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g jarmużu
  • 1 szt suchej kajzerki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypt ziół dalmatyńskich
  • szczypt świeżego tymianku
  • opakowanie kiełek typu stir-fry

Przygotowanie:
Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy.Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni.

Mus owocowy i sos czosnkowy:
  • 1 szt mango
  • 3 szt małych gruszek
  • główka czosnku
  • 2 szt cytryny
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypt ziół dalmatyńskich
  • szczypt soli
  • 2-3 łyżeczek natki pietruszki

Przygotowanie:
Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus.
Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook, Instagram czy Pinterest. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.