- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g jarmużu
- 1 szt suchej kajzerki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- szczypt ziół dalmatyńskich
- szczypt świeżego tymianku
- opakowanie kiełek typu stir-fry
Przygotowanie:
Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy.Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni.
Mus owocowy i sos czosnkowy:
- 1 szt mango
- 3 szt małych gruszek
- główka czosnku
- 2 szt cytryny
- 3 łyżeczki miodu
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- szczypt ziół dalmatyńskich
- szczypt soli
- 2-3 łyżeczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus.
Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.