Honorietta uczestniczyła jakiś czas temu w warsztatach kuchni libańskiej prowadzonej przez Samar Khanafer i tam spotkała to ciasto. Zatem polecam dalej.
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 100 g mielonych migdałów
 - 400 g semoliny (może być kasza manna)
 - pół szklanki cukru
 - szklanka jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
 - blanszowane migdały
 - 50 ml wody z kwiatów pomarańczy(można zastąpić)
 - 3 łyżki tahini (miazga sezamowa)
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 125 g rozpuszczonego masła
 
Syrop:
- szklanka cukru
 - 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy
 - sok z połowy cytryny
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy i pokroić w romby lub kwadraty, a na każdym kawałku ułożyć migdał. Odstawić na noc, a następnego dnia rano upiec w temp. 180 stopni,aż uzyska się złoty kolor. W międzyczasie przygotować syrop z podanych składników - rozpuścić je i doprowadzić do wrzenia, aż będzie gęsty i kleisty. Ciepłe ciasto polać syropem i odstawić do nasiąknięcia. Podawać po całkowitym wystygnięciu.
Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy i pokroić w romby lub kwadraty, a na każdym kawałku ułożyć migdał. Odstawić na noc, a następnego dnia rano upiec w temp. 180 stopni,aż uzyska się złoty kolor. W międzyczasie przygotować syrop z podanych składników - rozpuścić je i doprowadzić do wrzenia, aż będzie gęsty i kleisty. Ciepłe ciasto polać syropem i odstawić do nasiąknięcia. Podawać po całkowitym wystygnięciu.









świetne ciacho!
OdpowiedzUsuń