Sezonowość składników, to jest coś z czego trzeba koniecznie korzystać. Polecam zatracić się w szale nowalijkowym i ubarwiać sobie życie. Śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia, a metoda zamiatania lodówki zapewne jedną z ulubionych form pichcenia każdego. Sezon na szparagi w pełni, zatem czemu nie zacząć od nich dnia?
Składniki:
- jajka
- zielone szparagi
- boczek wędzony
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyć i odciąć główki z ok 5-7 cm marginesem. Ugotować w osolonej wodzie (ok 5 min.) i odcedzić. Jajka rozkłócić w miseczce i doprawić. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, a następnie wlać jajka i dodać pokrojone na kawałki szparagi. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Wszakże każdy lubi inną. Co do szparagów - to polecam wybierać jak najcieńsze, czy to białe czy zielone. Nie trzeba ich wtedy obierać, bo nie są jeszcze łykowate i co najważniejsze szybciej się ugotują.
Ciekawy pomysł na zastosowanie szparagów :D
OdpowiedzUsuńSmaczne :)
OdpowiedzUsuń