Szparagowa jajecznica



Sezonowość składników, to jest coś z czego trzeba koniecznie korzystać. Polecam zatracić się w szale nowalijkowym i ubarwiać sobie życie. Śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia, a metoda zamiatania lodówki zapewne jedną z ulubionych form pichcenia każdego. Sezon na szparagi w pełni, zatem czemu nie zacząć od nich dnia? 

Składniki:
  • jajka
  • zielone szparagi
  • boczek wędzony
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Szparagi umyć i odciąć główki z ok 5-7 cm marginesem. Ugotować w osolonej wodzie (ok 5 min.) i odcedzić. Jajka rozkłócić w miseczce i doprawić. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, a następnie wlać jajka i  dodać pokrojone na kawałki szparagi. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Wszakże każdy lubi inną. Co do szparagów - to polecam wybierać jak najcieńsze, czy to białe czy zielone. Nie trzeba ich wtedy obierać, bo nie są jeszcze łykowate i co najważniejsze szybciej się ugotują.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.