Bakłażan grillowany



Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 100g kaszy jaglanej
  • mieszanka warzyw w stylu azjatyckim
  • pęczek świeżej mięty
  • 3-5 łyżek pasty sezamowej tahini
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


  • Przygotowanie:
    Umyte bakłażany kroimy na pół i nakłuwamy wnętrze widelcem,  a następnie solimy. Teraz należy je zgrillować/podpiec w piekarniku, by miąższ stał się miękki,aby pod wpływem nacisku łyżki można było go "wklepać do środka".



    Teraz czas na farsz. Kaszę jaglaną ugotować al dente. Trochę ostudzić i dodać mieszankę. Jeśli była to mrożonka, to należy ją uprzednio rozmrozić, np wrzucając na patelnię z odrobiną oliwy i chwilę poddusić. Wymieszać wszystko z posiekaną miętą i pastą tahini. Nałożyć do bakłażanów i chwilę podpiec w piekarniku.


    Moje bakłażany podawane były z sosem czosnkowym (przepis na sos znajdziecie tu) i wieprzowiną gotowaną na parze z czosnkiem niedźwiedzim.


    1 komentarz:

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.