Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem










Składniki na ciasto:
100g margaryny
250g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli

Wymieszać razem, by powstało kruche ciasto. Pamiętając by przed pieczeniem poleżało przynajmniej 30 min w lodówce. Śmiało możemy sobie je przygotować dnia poprzedniego. Radą Hońki jest rozpuszczenie margaryny w mikrofali, co znacznie ułatwia wyrabianie ciasta i skraca całą babraninę.  Rozwałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut - do złotego koloru. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. 

Nadzienie:
2 opakowania mrożonego szpinaku, który wyjmujemy wieczorem i pozwalamy mu przez noc się rozmrozić
225g wędzonego łososia



Sos beszamelowy:
4 ząbki czosnku
mąka pszenna
olej roślinny
mleko
suszony koperek
suszona natka pietruszki
gałka muszkatołowa
pieprz kolorowy



W rondelku podgrzewamy olej roślinny i wrzucamy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wsypujemy trochę mąki i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej.  Kolejno dolewamy mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy suszonego koperku i natki pietruszki.

Na przestygnięte ciasto wkładamy rozmrożony i solidnie odciśnięty szpinak, kawałki łososia i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy blaszkę na ok 15-30 minut do nagranego do 180 stopni piekarnika.  Czas zapiekania zależy od wielkości blaszki i grubości warstwy polanej sosem.





Smakowitości życzę!!!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.