Szybka pizza z rybą i szpinakiem



Składniki:
500 g mąki pszennej
500 g jogurtu naturalnego lub greckiego
sól
świeży czosnek
oliwa z oliwek
natka pietruszki


Dodatki:
sum afrykański
szpinak świeży
pomidorki cherry
tuńczyk w oleju
ser gouda

Przygotowanie:
Zabawę rozpoczynamy od włączenia piekarnika. U mnie była to opcja 180 (nawet 200 - zależy od piekarnika) stopni z termoobiegiem. Następnie mąkę przesiewamy do miski i doprawiamy szczyptą soli, wg uznania (max. łyżeczka). Wlewamy jogurt i uwaga (!) całość mieszamy przy pomocy noża do masła, aż składniki się połączą. Zamiast jogurtu można użyć kwaśnej śmietany (12-18%), tylko wtedy znacznie mniej, ok 250 - 300 g na pół kilo mąki. Gdy ciasto będzie już na tyle zwarte i elastyczne, podsypać blat mąką i uformować dowolny kształt placka. Można pomóc sobie wałkiem, by było równomierne.


Teraz czas na główny składnik, czyli czosnek. Jego ilość zależy od nas. Hońka lubi bardzo, więc zużyła 5 ząbków, które przecisnęła przez praskę i zalała 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Tą czosnkową oliwą smarujemy nasz placek i obficie obsypujemy natką pietruszki (może być świeża, mrożona lub suszona). Dobrze go uprzednio przenieść na blaszkę na której będzie się piekł. Jeśli używamy papieru do pieczenia, to warto go też odrobinę posmarować oliwą i dopiero kłaść placek. Układamy surową rybę, ser, czosnek, pomidorki i doprawiamy pieprzem ziołowym czy suszoną papryką.


Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia. 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jeśli dodajemy surowe składniki (warzywa czy mięso - pamiętajmy o stosunkowo małych kawałkach) proponuję zmniejszyć nieco temperaturę i wydłużyć czas pieczenia do 20-25 min. Po upieczeniu dodajemy kawałki tuńczyka. Równie dobrze, można go położyć na ciasto przed włożeniem do piekarnika. Smakowitości!!


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.