Domowy makaron 5 jajeczny



Składniki:
500 g mąki
5 jajek
ew. woda



Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i robimy w niej dołek, do którego wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wody jeśli jest taka potrzeba. Dobrze odmierzyć sobie łyżką, bo może nie być potrzebna. Ciasto powinno być sprężyste. Zostawiamy je na jakieś 15 minut pod przykryciem, by nie wyschło.



Rozwałkowujemy  i kroimy wg uznania. Jakie tylko kształty nam pasują. Gotujemy w osolonej wodzie. 7 - 10 minut. Takie kluseczki u mnie zajada się chętnie z podsmażoną cebulką i twarogiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.