Kefirowe ciasto z truskawkami
Nie ma nic lepszego niż szybkie ciasto z truskawkami, czyli sezonowość pełną parą! I równie szybko się robi, co zjada. Dzieci są nim zachwycone. Spróbujcie już dziś. Składniki wystarczają na blachę 25 x 30 cm. Pyszne, wilgotne. Idealne do kawki!
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
duży kefir - 400 g
4 - 5 jajek
opakowanie cukru wanilinowego
szklanka cukru
pół szklanki oleju
0,5 kg truskawek
cukier puder
Przygotowanie:
1. Cukry ubijamy z jajkami
2. Dodajemy pozostałe płynne składniki
3. Suche składniki łączymy razem
4. Dodajemy do ubitych jajek i mieszamy
5. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
6. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki jeśli są zbyt duże.
7. Obsypujemy cukrem.
8. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
9. Pieczemy ok. 45 minut
10. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasto wygląda na lekkie i faktycznie wilgotne. Obłędne! :)
OdpowiedzUsuń