Kefirowe ciasto z truskawkami


Nie ma nic lepszego niż szybkie ciasto z truskawkami, czyli sezonowość pełną parą! I równie szybko się robi, co zjada. Dzieci są nim zachwycone. Spróbujcie już dziś. Składniki wystarczają na blachę 25 x 30 cm. Pyszne, wilgotne. Idealne do kawki!
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
duży kefir - 400 g
4 - 5 jajek
opakowanie cukru wanilinowego
szklanka cukru
pół szklanki oleju
0,5 kg truskawek
cukier puder


Przygotowanie:
1. Cukry ubijamy z jajkami
2. Dodajemy pozostałe płynne składniki
3. Suche składniki łączymy razem
4. Dodajemy do ubitych jajek i mieszamy
5. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia



6.  Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki jeśli są zbyt duże.
7.  Obsypujemy cukrem.
8.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
9.  Pieczemy ok. 45 minut
10. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem

1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda na lekkie i faktycznie wilgotne. Obłędne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.