Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy ciut wcześniej, by nie była za gorąca, bo nam paluchy spuchną. Do miski przesiewamy mąkę i dosypujemy pozostałe suche składniki, a następnie dodajemy pokruszone drożdże i wbijamy jajka. Dolewamy śmietanę. Zaczynamy zagniatać początkowo łyżką. Do tłuszczu wlewamy aromat i mieszamy, by później wlać razem. Wyrabiamy ciasto, wg upodobań. Ja początkowo używam miski, by mi mąka nie latała po całej kuchni, a następnie wyrabiam ręką. Odkładam do użytej uprzednio miski i odstawiam do wyrośnięcia.
Dynię pokrojoną na kawałki układam w żaroodpornym naczyniu i wkładam do piekarnika (góra/dół) nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Następnie, jeszcze ciepłą przekładam na patelnię, podlewam trochę wodą i rozgniatam łyżką. Dodaję miodu i imbiru, a jeśli dalej jest za gęsta masa dodaję jeszcze trochę wody. Wyłączam i dodaję kuskus.
Ciasto rozwałkowuję i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozkładam dyniową papkę tak aby zostały marginesy i pokryła ona 2/3 powierzchni ciasta. Posypuję morelami i śliwkami oraz pestkami z dyni. Zawijam, smaruję rozkłóconym żółtkiem, posypuję cynamonem, cukrem i skórką z cytryny. I do pieca! By nie pękł, warto owinąć go papierem do pieczenia i umieścić w foremce. Pamiętajcie moi mili - do suchego patyczka!
Mmm, ależ pyszności :)
OdpowiedzUsuń