Pulpety w sosie koperkowym



Składniki:
klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz

ulubiony makaron 

sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka.



Przygotowanie:
Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy i dusimy z 5-10 minut. Następnie odkrywamy i redukujemy płyn, aż powstanie nam sos. Możemy również najpierw ugotować pulpeciki w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, wyłowić wszystkie i dodać je dopiero do gotowego sosu - osobiście tak robię, ale wiem, że są zwolennicy przygotowywania sosów na bazie wody z makaronów lub właśnie takiej pulpecikowej.

Tak czy siak. Sosik koperkowy to nic innego jak bulion z koperkiem, zagęszczony mąką i ew. zabielony śmietaną. Pamiętajcie, by zapobiec grudkom w sosie, mąkę należy rozpuszczać w zimnym płynie i dopiero taką mieszaninę dolewać do gotującego sosu. To samo tyczy się zabielania śmietaną. Ja osobiście wolę dolać mleka bezpośrednio do sosu. Wszystko teraz trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotujemy makaron wg.przepisu, by był al dente. Wspaniale pasują kolorowe makarony. Pamiętajmy, że jak dodamy je do garnka z pulpecikami, to następnego dnia zasiorbią go całego, ale za to będą nim przesiąknięte - też tak wolę : )


2 komentarze:

  1. Gratulacje! Jestem pełna podziwu dla Pani wiedzy,umiejętności,a co najważniejsze-chęci gotowania.Znam młode panie,które potrafią jedynie ugotować makaron,dodać gotowy sos,obiad gotowy.Jeszcze raz szczerze garatuluję !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.