Semifreddo z malinami, kokosem i melisą




Składniki:
5 żółtek
400 ml śmietany 30%
90 g cukru pudru
10 g cukru wanilinowego
maliny
świeży kokos
świeża melisa



Przygotowanie:
Na parze wodnej ubijamy żółtka z cukrem.  Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ubijamy śmietanę, pamiętając by była bardzo dobrze schłodzona. Formę, tzw. keksówkę wykładamy folią spożywczą. Do schłodzonych żółtek dodajemy odrobinę kremówki. Połączoną masę jajeczną wlewamy do reszty ubitej śmietany. Wlewamy część do foremki. Układamy maliny, kokos i poszatkowaną melisę.


Zalewamy resztą masy i wstawiamy do zamrażalnika. 2-3 godziny, w zależności od jej mocy i deser gotowy. Opatulenie go folią, ułatwia zdecydowanie wyjęcie go z foremki. Oczywiście jeśli posiadamy formę sylikonową, to nie musimy jej niczym wykładać.


Smacznej ochłody!

4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda i na pewno jest pyszne, ale ja wpatruję się w ten przepiękny, najpiękniejszy jaki widziałam w życiu TALERZYK !!!!!
    Cudny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz. A talerzyk można było nabyć w pewnym dyskoncie spożywczym. Również jestem nim oczarowana, dlatego tak chętnie po niego sięgam. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.