Gofry z płynną czekoladą



Składniki:
2 jajka
300 ml mleka
230 g mąki pszennej
opakowanie proszku do pieczenia
100 g stopionego masła
szczypta soli
syrop klonowy

Sos czekoladowy:
czekolada mleczna
śmietanka 30-36%
cynamon

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, a następnie z mlekiem. Masło rozpuścić i wystudzić.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajmy płynne masło, a następnie stopniowo mąkę. Gotowe ciasto powinno być dość gęste. Odstawiamy je na około pół godziny, pozwalając by odpoczęło, a proszek zaczął działać. Po tym czasie możemy zacząć smażyć gofry. Jeśli nie posiadamy gofrownicy. to śmiało możemy usmażyć takiego gofra na patelni. Sama nie próbowałam, ale podobno działa znakomicie na patelni grillowej. Smażymy na średnim ogniu po 8 minut z każdej stronie. Warto również przed smażeniem posmarować patelnię masłem. Jeszcze na patelni polewamy syropem klonowym i dosmażamy ponownie z każdej stronie po jednej minutce lub dwóch. A co z sosem czekoladowym? Cóż, to po prostu rozpuszczona w śmietance tabliczka czekolady z odrobiną mielonego cynamonu. Coś na wzór hiszpańskich churros maczanych w czekoladzie. Tak mi się zatęskniło za nimi. : )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.